Karel Souček: Kaskadér z Československa, který pokořil Niagarské vodopády

Foto: Pixabay

Karel Souček pocházel z Československa a adrenalinové zážitky byly jeho velkou vášní. Ty se mu nakonec staly osudnými, uvádí Los Angeles Times

Niagarské vodopády

Niagarské vodopády se nacházejí na řece Niagaře šedesát devět kilometrů na jihovýchod od kanadského města Toronta a dvacet sedm kilometrů od amerického města Buffala. Tvoří je tři sousedící vodopády Podkova (je největší), Americký vodopád a Nevěstin závoj, jež zabíhají do kanadské provincie Ontario i na americké území ve státě New York. Jejich vznik je spojován s ustoupením ledovců v poslední době ledové, kdy si voda z nově vzniklých Velkých jezer vyhloubila přes ně cestu do Atlantského oceánu, uvádí Britannica

Už během 19. století se Niagarské vodopády staly populárními z hlediska cestovního ruchu, který se ještě více rozšířil s rozvojem automobilismu po první světové válce. Auta totiž umožnila snadnější přístup k nim. Kromě turistů odjakživa vodopády lákaly také dobrodruhy nebo sebevrahy. Jedni se snažili vodopády ve zdraví překonat, ti druzí v nich dobrovolně nacházeli smrt. 

Všechny případy, kdy lidé přežili strastiplnou cestu přes Niagarské vodopády, vedly přes jejich část zvanou Podkova (Horseshoe Falls). Lidé se vodopády snažili pokořit v sudech i po laně. Provozování kaskadérských kousků na těchto vodopádech je v současnosti zakázáno pod pokutou 25 000 amerických dolarů v USA a 10 000 kanadských dolarů v Kanadě.

Svářečem i kaskadérem

Čecho-Kanaďan Karel Souček se narodil 19. dubna 1947 v Československu a ve svém profesní kariéře prošel několikerým zaměstnáním. Pracoval jako svářeč i zámečník, později závodil v motokrosu, věnoval se parašutismu a nakonec skončil jako kaskadér. Adrenalinové sporty ho vždy lákaly. V hlavě měl plno plánů, které ale mohl uskutečnit pouze ve svobodném světě. Proto po roce 1968 z Československa emigroval a usadil se v kanadském Hamiltonu v provincii Ontario.

V Kanadě se mohl Karel Souček věnovat své velké zálibě – kaskadérským kouskům. Pochopitelně ho lákaly i Niagarské vodopády. Není divu, když bydle sotva sedmdesát kilometrů od nich. Lákaly ho natolik, že se rozhodl je překonat v sudu, jako to udělali už někteří jeho předchůdci. Pro své kaskadérské číslo si nechal vyrobit ocelový sud dlouhý 2,7 metru, s průměrem 1,5 metru. Natřený byl výraznou červenou barvou a nesl na sobě text „Karel Souček - poslední z Niagarských odvážlivců – 1984“.

Karel Souček a jeho pokus o překonání Niagarských vodopádů

Dne 2. července 1984 se Karel Souček nechal zavřít do sudu a vhodit do řeky Niagara v místě vodopádu Horseshoe Fall. Ten se mu podařilo úspěšně a ve zdraví překonat. Zranění mu způsobily pouze náramkové hodinky, kterými si při nárazu na vodní hladinu roztrhl čelo. Ze sudu vylezl zakrvácený, ale jinak šťastný, že se zařadil mezi tu hrstku lidí, kterým se podařilo Niagarské vodopády překonat. Na webu Niagarafallsinfo.com je uvedeno, že “po dobu 45 minut se sud odrážel od skal na úpatí vodopádů" a  "ve vodě se sud pohyboval rychlostí 121 km/h”.

Kaskadérská akce v Niagarských vodopádech stála Karla Součka 500 dolarů, protože musel zaplatit pokutu za to, že svůj adrenalinový kousek provedl bez licence. Výroba ocelového sudu přišla na dalších 15 000 dolarů. Přesto jeho pokus o překonání vodopádů nebyl ztrátový, protože úspěch mu přinesl sérii rozhovorů, které potom poskytl médiím, a jež zpeněžil.

Osudný pád sudu v Astrodome v Houstonu

Pád sudu z výšky 55 metrů do nádrže s vodou chtěl Karel Souček zopakovat v texaském víceúčelovém sportovním stadionu Astrodome ve městě Houston. Jeho přátelé ho od toho zrazovali s tím, že se jedná o velmi nebezpečné kaskadérské číslo. Souček si ale prosadil svou. Dne 19. ledna 1985 se nechal zavřít do červeného sudu a vytáhnout do výšky 55 metrů. 

Bohužel sud byl předčasně uvolněn a padal volným pádem k zemi. Nenarazil na vodní hladinu, jak bylo původně plánováno, ale na okraj nádrže. Pád byl pro Karla Součka osudný. Sice ho ze sudu vytáhli živého, ale těžce zraněného. Noviny Los Angeles Times dne 21. ledna 1985 napsaly: “Kanadský odvážlivec, stočený do klubíčka ve speciálně navrženém sudu, se před zraky 35 000 diváků zřítil ze střechy Astrodome a zabil se, když sud minul vodní nádrž, která měla pád zmírnit.” 

Karel Souček zemřel 20. ledna 1985 ve svých 37 letech. Pohřbený je na hřbitově Drummond Hill u Niagarských vodopádů v kanadském Ontariu. Na jeho náhrobním kameni je napsáno: „Nejde o to, zda selžete nebo zvítězíte, ale o to, abyste dodrželi své slovo a alespoň se o to pokusili,“ píše web Infoniagara.com

Zdroj: Latimes.com, Niagarafallinfo.com, Britannica.com, Infoniagara.com

Náhledové foto: Pixabay

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Holky.online

Novinky na Senior-ka.cz

Novinky na 610zajímavostí.cz