Ötzi, ledovcový muž: Vědci o něm zjistili zajímavé informace. Pocházel z Malé Asie a byl holohlavý

Simon Claessen, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

V roce 1991 byla v Ötzatalských Alpách, na hranici mezi Rakouskem a Itálii, nalezena mumie ledovcového muže. Dostala jméno Ötzi a stala se nejstarší evropskou přirozenou mumií.

Život ledovcového muže

Ledovcový muž se narodil asi v roce 3275 př. n. l. poblíž dnešní obce Feldhurns, severně od města Bolzáno v Itálii. Dožil se věku přibližně 45 let, byl 160 cm  vysoký a vážil okolo 50 kg. Jeho ostatky byly podrobeny pečlivému odbornému zkoumání na Univerzitě v Innsbrucku. Je velmi zajímavé, co všechno jeho mumie o sobě prozradila. Třeba to, že před smrtí si Ötzi pochutnal na mase z jelena a kozorožce, které zajídal chlebem z bylinek. Zakusoval k tomu obilí, kořínky a ovoce.

Pokožku měl Ötzi tetovanou, čímž se stává nejstarší doposud objevenou tetovanou lidskou mumií. Jeho oblečení bylo sofistikovaně vyrobené z tkané trávy a kůže. Dokonce měl i koženou obuv s podrážkou z medvědí kůže a v ní důmyslné ponožky z měkké trávy.

Smrti přišla ze zálohy

Oproti původnímu předpokladu, že Ötzi zemřel na podchlazení, vědci zjistili, že ve skutečnosti zemřel na vykrvácení. V levém rameni měl totiž zapíchnutý hrot šípu, jenž rozbil lopatku a poškodil velké cévy. Zároveň měl řezné rány na rukou, zápěstí a hrudníku a poranění mozku, což svědčí o úderu do hlavy. Je tedy zřejmé, že před smrti se s někým pobil. Krátce po smrti bylo Ötziho tělo přikryto ledem, tudíž došlo jen k jeho částečnému rozložení. I proto se dochovalo ve velmi dobrém stavu až do dnešních dnů.

Analýzou pylových a prachových zrn nalezených na mumii vědci zjistili, že ledovcový muž své dětství trávil nedaleko dnešní obce Feldthurns, což je na sever od Bolzana. V pozdějším věku se však přestěhoval severněji asi o padesát kilometrů.

Původ Ötziho byl v Malé Asii

Neméně zajímavé je ale zjištění, ke kterému došli odborníci v nedávné době. Týká se původu Ötziho, jenž je možné vystopovat až v daleké Malé Asii. Pochází totiž z původních přístěhovalců do Evropy, jež sem přišli z Anatolie asi před 8000 až 9000 lety. Živili se zemědělstvím, které bylo do té doby v Evropě neznámé. Tuto informaci je možné najít v odborném časopise Cell Genomics, v němž vyšla 16. srpna 2023.

Ötziho genom z 91,4 % pochází od anatolských zemědělců a zbylých 8,6 % patří divokým evropským lovcům. Z toho je možné usuzovat, že byl pravděpodobně příslušníkem poměrně izolovaného alpského obyvatelstva, které se s jinými kmeny příliš nestýkalo.

Genetická analýza mumie také ukázala, že Ötzi měl tmavou pleť a původně černé vlasy. Protože ale zřejmě trpěl vypadáváním vlasů, měl na hlavě již velmi pokročilou pleš – byl prakticky bez vlasů. To je docela překvapující, protože původní předpoklad vědců říkal, že lovec měl světlou pleť.

Mumii ledovcového muže najdete v archeologickém muzeu v Bolzanu. Kromě ní je tu i rekonstrukce jeho podoby – se světlou pokožkou a dlouhými vlasy.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-nova-podoba-ledoveho-muze-otzi-byl-snedy-a-plesaty-predky-mel-v-dnesnim-turecku-40440919; https://www.cell.com/cell-genomics/fulltext/S2666-979X(23)00174-X

Rekonstrukce Ötziho podoby. Náhledové foto autor: Simon Claessen; https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C3%96tzi_while_being_constructed_by_the_Kennis_Brothers,_2011_(2).jpg

Komentáře

Novinky na Zlínmag.cz

Novinky na Holky.online

Novinky na Senior-ka.cz

Novinky na 610zajímavostí.cz